Keltische volksmuziek

 
 
De Kelten stammen oorspronkelijk af van volken uit de Bronstijd. Deze volken kwamen vanuit oost Europa naar het westen, al ver voor de Romeinse tijd.

Het Keltische gebied zoals dat heden ten dage wordt gedefinieerd, loopt vanaf noord Spanje, langs de Atlantische kust naar Ierland en Schotland. Dit biedt een breed scala aan muziekstijlen die toch ook wel weer herkenbare overeenkomsten hebben.

De Keltische muziek is zo oud als het Keltische volk. De doedelzak is een veelgebruikt instrument maar zeker niet het enige. We kennen ook de Bohdrán (trom), de Crwth of Crout, een snaarinstrument, en de thin whistle, een fluit.

De Ierse folkmuziek is de bekendste Keltische muziek van vandaag de dag. Al voor het begin van de jaartelling was de muziek erg belangrijk in de Ierse cultuur. Tot tweehonderd jaar geleden was de muziek voornamelijk in het Iers-Gaelic, maar hierna werd het gebruik van het Iers sterk ontmoedigd. Tegenwoordig wordt ook veel Ierse folk in het Engels gemaakt.

Voorafgaand aan de hernieuwde opbloei van de Keltische cultuur in het laatste kwart van de vorige eeuw groeide in de 60’er jaren de belangstelling voor de Ierse muziek. De traditionele muziek wordt nu ook gemengd met een moderner geluid.

Het repertoire van Frjemd Folk is even divers als het landschap van het Keltische gebied: van ruw en weerbarstig als de rotskusten van Ierland, zoals in het strijdlied “Follow me up to Carlow”, tot het lieflijke en bijna melancholische Bretonse gebied in “Fields of Gold”.